Apie nuosavą debesį ir Tokelau salas

Jie visi pradėjo garaže: Steveas Jobsas ir Steveas Wozniakas, Billas Gatesas ir Paulas Allenas, Jeffas Bezosas, net Larry Pageas ir Sergejus Brinas kartu Susan Wojcicki internetinę imperiją kurti pradėjo garaže. Man pavyko irgi: mano garaže sukasi nuosavas debesis.
Kas laukia manęs ateityje? Ką aš dar duosiu Pasauliui?

Gerai, gal seną laptopą vadinti debesimi yra drąsoka (tai labiau yra NAS – network-attached storage), bet džiaugsmas, kuris aplanko, kai turinys iš garažo pasiekia internetą yra pirminis. Pats darbas yra paprastas ir bet kuris Youtube paauglys viską būtų padaręs daug greičiau. Man prireikė trijų ilgų dienų.

Mažas serveris ant mano garažo lentynos

Techniškai tai Dell laptopas su 3 GB RAM, kuriame sukasi Ubuntu serveris plius Nextcloud – serverio programinė įranga. Tai failų duomenų bazė ir visa sistema, kuri turi savo ofiso programas ir pan., bet svarbiausia Nextcloud yra atvirojo kodo, tai reiškia, kad visi gali naudotis nemokamai ir prisidėti prie kūrimo.

Yra daugybė Nextcloud palyginimų su panašiomis komercinėmis alternatyvomis Google Drive, Dropbox ir pan., bet man svarbu ir privatumas. Pavyzdžiui, man įkėlus nuotraukas į Google Photos, Google automatiškai identifikuoja žmones ir vietas nuotraukose. Vieniems tai patinka, kiti tai mato kaip dalį problemos. Aš taip pat.

Savo garažo debesį galiu pasiekti iš bet kurios vietos, kur yra internetas, per .tk domeną, kuris yra nemokamas, bet, žinoma, su tam tikromis sąlygomis.

Tokelau

Atafu atolas – vienas iš trijų sudarančių Tokelau salas. Žmonės ten gyvena. Rimtai.

Mane labiausiai žavi Tokelau domeno istorija šiame garažo debesies eksperimente, tiksliau, istorija bičo iš Olandijos vardu Joost Zuurbier.

Sunku būtų rasti atokesnę vietą nei Tokelau salos pasaulyje, jos yra Ramiajame vandenyne, kažkur tarp Havajų ir Naujosios Zelandijos. Beveik prieš dešimtmetį CNN Zuurbier papasakojo, kaip pasiekti šias salas:

Norėdami ten nusigauti, pradedate Los Andžele ir skrendate į Havajus. Iš Havajų skrendate į Amerikos Samoa. Iš Amerikos Samoa reikia pasigauti mažą lėktuvėlį ir skristi į Samoa, kur maždaug dvi savaites reiktų laukti laivo. Kelionė tokiu laivu trunka 48 valandas, ten nėra jokių kajučių, reikia miegoti ant denio. Laivas priplaukia prie Tokelau, bet jūra per daug banguota ir koralai per arti, todėl reikia šokti į kanoją ir dasiirti iki kranto.

Abejoju ar dabar nusigauti yra lengviau.

Tokelau salas sudaro trys maži atolai, jų visų bendras plotas yra 10 kv. km. Ten gyvena apie 1500 žmonių. Tarp atolų kursuoja nereguliarūs laiveliai.

Interneto pradžioje Zuurbier galvojo, kad galima uždirbti iš tokių mažų valstybių siūlant nemokamus domenus su tam tikromis sąlygomis. Sąlygos vis dar galioja ir dabar: jeigu, pvz, svetainė.tk mažai naudojama, ten atsiranda reklamų, yra sąlygų ir dėl turinio. Tuo metu, prieš kelis dešimtmečius, buvo kelios bėdos 1) ICANN, organizacija, kuri tvarko interneto protokolus ir domenų vardus, netikėjo, kad Tokelau egzistuoja; 2) salose nebuvo interneto, todėl Zuubier turėjo tomis kanojomis plukdyti palydovinio ryšio įrangą; 3) reikėjo įtikinti ir trijų atolų seniūnus, kurie nebuvo matę interneto puslapio.

Šiandien domenai su .tk uodega yra tokie populiarūs, kad sudaro nemažą dalį Tokelau salų ekonomikos. Nominet 2016-aisiais perbraižė pasaulio žemėlapį pagal domenų adresų skaičių – Tokelau yra didžiausia pasaulio internetinė valstybė, Kinija yra antra.

2012 metų duomenimis, domenų registracija sudarė šeštadalį Tokelau ekonomikos.

Zuurbier dabar yra Freenom.com CEO. Jie siūlo ir daugiau nemokamų domenų iš mažų ir kartais labai uždarų valstybių Afrikoje: .ml (Malis), .ga (Gabonas), .cf (Centrinė Afrikos Respublika), .gq (Pusiaujo Gvinėja).

Ką pasauliui duosite Jūs?

Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *