Geriausia Kalėdų dovana

Tai ko iš tikrųjų norėtum Kalėdoms? – klausia vyrukas savo mamos vokiško prekybos tinklo Penny (sic) Kalėdinėje reklamoje.

Aš irgi norėčiau, kad prakeikta pandemija pasibaigtų arba kad jos nebūtų buvę. Dabar plintant naujai atmainai, vyriausybės elgiasi taip, lyg pandemija vėl būtų prasidėjusi iš naujo.

Mane taip pat stebina, kad retorika iš naujo įvedant lokdaunus irgi yra tokia pat, kaip ir prieš dvejus. Leitmotyvas: mes turime apsaugoti savo sveikatos apsaugos sistemą. Po dvejų metų teisėta yra klausti, kas per tą laiką buvo padaryta, kad sveikatos apsaugos sistema atlaikytų? Ar sistemoje dirba daugiau žmonių? Jai skirtas keliskart didesnis finansavimas, personalas turi daugiau įrangos ir yra geriau paruoštas bei apmokamas?

Galų gale, jeigu valstybės nori išlošti daugiau laiko įvesdamos kelionių ribojimus, kurie neveikia ir apriboja gyvenimą nepaisant visų įrodymų, kad tokie sprendimai sukelia daug skaudesnių šalutinių pasekmių, ką tuomet per tą laiką norima padaryti?

The most recent research has shown that lockdowns have had, at best, a marginal effect on the number of Covid-19 deaths. Generally speaking, the ineffectiveness stemmed from individual changes in behavior: either non-compliance or behavior that mimicked lockdowns

Ištrauka iš International Journal of the Economics of Business tyrimo apie lokdaunų kainą: vyriausybės pervertino jų efektyvumą ir neįvertino tikros kainos.

Collater Global, trijų mokslininkų iniciatyva diskutuoti apie dabartinę politiką, neseniai išspausdino dar vieną ataskaitą apie mirtis nuo Covid-19 globos namuose, kur mirė trečdalis kovido aukų. Rašoma, kad pandemija tik išryškino ilgalaikes problemas:

[…] the pandemic only highlighted and exacerbated a long-running problem: underfunding, poor structural layout, undertraining, under-skilling, under-equipping, and finally, lack of humanity in dealing with the most vulnerable members of society. 

Kalėdoms pažiūrėkite ir Pietų Parką, naujas Post Covid serijas. Absurdo komedija labai padeda išlaikyti sveiką protą.

Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *